NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Your partner in sauna gas heating

HET SYSTEEM

SAUNATechnics. De eerste fabrikant van het onderdruk systeem sauna gaskachel.

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE SAUNAKACHELSYSTEMEN VAN SAUNATECHNICS

De keuze van saunakachel is enorm belangrijk. Elk kachelsysteem uit de Classic-line wordt als uniek door ons ontworpen. De basis is echter altijd gelijk. één of meerdere gasbranders verhitten een door een ventilator in onderdruk gebrachte piramide, al of niet met eindbuis. (Een eindbuis verhoogt het energie-rendement van het saunakachel-systeem.)

De grootte van de piramide, de plaats van de piramide en de branders, de hoeveelheid branders en de loop van de eindbuis hangt af van uw situatie en het gebruiksdoel. Zo kan een saunakachel voor op gietingen (de Löyly-saunakachel of Aufguss-saunakachel) over het algemeen net wat vermogen meer gebruiken zodat de saunakachel in korte tijd een grote hoeveelheid water kan laten verdampen. De saunakachels van SAUNATECHNICS zijn in de basis al uitermate geschikt voor opgietingen.

De piramide wordt gevuld met natuursteen om een warmtebuffer te creëren en omkleed naar wens. Zo ontstaat er een unieke uitstraling die past in uw bedrijf.

De ETNA en OLYMPIC saunakachel berust op hetzelfde principe. De beiden saunakachel heeft daarentegen altijd één brander en heeft geen eindbuis. De ETNA en OLYMPIC is ontworpen na het succes van Classic-line en de vele vraag van klanten betreft lage vermogen nodig is om de deze te plaatste in de kleinere sauna. Voor meer info over de ETNA en OLYMPIC klik op deze link WWW.SAUNAGASHEATING.COM.

ALGEMENE INFORMATIE CLASSIC-LINE SAUNAKACHELS

Wanneer er een warmtevraag is,zal de temperatuurregeling de ventilator laten lopen. Als er voldoende zuigkracht ontstaat bij de branders CLASSIC line ideaal( 5-6 mbar) zal een luchtdruk-schakelaar de voeding (230 V) van de gasbrander inschakelen.

Een brander-automaat is het intelligente hart van de gasbrander. Ze regelt wanneer gas mag stromen, ontstoken kan worden en geeft tevens eventuele storingssignalen af. Na een voorspoeltijd zal de gasklep geopend worden. 

Het vrijkomende gas mengt zich met de aangezogen verbrandingslucht tot een brandbaar mengsel. Dit mengsel stroomt door de brander kop tot in de brander buis en wordt ontstoken tot een gasvlam. Een ionisatiebeveiliging controleert of het gas ook daadwerkelijk verbrand wordt. Indien geen vlam ontstaat of als de vlam uit mocht waaien zal de ionisatiepen direct de gastoevoer afsluiten.

Alleen bij voldoende onderdruk zal het gas dus kunnen stromen en kan de brander ontsteken. Bij afwezigheid van onderdruk zal de gasbrander dus uitschakelen en wordt een onveilige situatie voorkomen.

De buizen van de piramide van stalen buizen wordt verhit tot circa 4 a450°C. De buizen geven zowel stralings- als convectiewarmte af.

Nadat de vlam en de hete gassen de stalen piramide verlaten hebben, kan de dan nog hete verbrandingslucht door een eindbuis gevoerd worden. Deze eindbuis ligt ca. 10 cm boven de vloer (zodat de vloer nog schoongemaakt kan worden) en zorgt ervoor dat de hete verbrandingsgassen hun warmte nog meer afgeven aan de saunaruimte. Dit betekent een extra uit nutting van de toegevoerde energie, waarmee het rendement verder verhoogd.

De onderdruk wordt opgewekt met een onderdrukventilator aan het eind van het buizenstelsel. De gebruikte ventilator is een speciale geluidsarme en hittebestendige ventilator. Eventueel kan met een geluidsdemper het geluid nog verder onderdrukt worden.

Het piramidedeel bestaat uit een stalen buis gelast in een piramidevorm. De piramide vorm zorgt voor een betere warmteafgifte naar boven en een groter contactoppervlak bij een opgietsessie. De piramide is ook in delen te leveren zodat de kachel ook in een sauna met kleine deur binnengebracht kan worden.

Ter bescherming van de afwerking om de kachel wordt geadviseerd een mantel om de kachel te plaatsen. Deze schermt een gemetselde of gelijmde muur af van de infrarood straling van de hete kachel. Door deze hitte kunnen op den duur scheuren in het metselwerk ontstaan. Tevens kan de mantel gebruikt worden om een metaalrooster te bevestigen waar opgietstenen op gelegd kunnen worden.

Vooral bij het gebruik van deze kachel als opgietkachel is het van belang de piramidekachel te vullen met een warmtebuffer. Meestal worden hiervoor (natuur)stenen gebruikt. Doordat deze stenen ook een hoge temperatuur aannemen zal bij het opgieten de kachel niet direct afkoelen en is een goede stoomproductie gegarandeerd.

Een eindbuis is niet noodzakelijk. Het gebruik van onderdrukbranders betekent juist dat de branders zich aanpassen aan de zuigkracht. Wel zal de uitgangstemperatuur dan hoger zijn en de energiebesparing minder.

GEINTERESSEERD? NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

LAAT U VANDAAG NOG VRIJBLIJVEND INFORMEREN

VEILIGHEID VOOR ALLES

De bedrijfszekerheid en veiligheid van een saunagas kachel zijn mogelijk wel het meest belangrijke aspecten. Daar besteed SAUNATECHNICS dan ook veel aandacht aan. Wij durven rustig te roepen dat een veiliger systeem op dit moment niet verkrijgbaar is. Dat kunnen wij natuurlijk wel roepen, maar laat het ons uitleggen. Daarnaast wordt jaarlijks bij SAUNATechnics een producten keuring gedaan door Kiwa keuring instantie. De sauna gas branders worden met variabel vermogens geleverd van 9 kW tot 32 kW. Voordat de brander uitgeleverd wordt, wordt er een test rapport gemaakt waarin de testwaarden van de brander is vermeld.

LUCHTDRUKSCHAKELAAR

Allereerst zit in elke gasbrander twee Luchtdrukschakelaar in een voor de voeding van de brander. Pas wanneer er voldoende onderdruk is zal deze de gasbrander inschakelen. Mocht de ventilator defect raken of onbedoeld uitgeschakeld worden of er een blokkade in het systeem optreedt, zal de zuigkracht bij de gasbrander verdwijnen en de luchtdrukschakelaar de gasbrander uitschakelen. De Tweede Is een enorm belangrijke luchtdruk schakelaar welke de veiligheid garandeert, Hierin is SAUNATechnics Uniek en is nog niet in ander sauna gasbranders aanwezig. De Lucht drukschakelaar monitort doormiddel van een console op de inlaat van de brander buis dat deze niet verstopt of er iets voor komt te staan, Mocht dit het geval zijn dan zal de brander direct uit vallen doormiddel van deze luchtdruk schakelaar. Indien deze er niet in zal zitten kan er een in explosie komen in de brander buis, van ophoping lucht en gas. Door dat veiligheid voorop staat heeft SAUNATechnics samen met Kiwa keuring instatuut de juiste veiligheidsnorm aangepast

VOORSPOELTIJD

Na het inschakelen van de gasbrander zal eerst een voorspoeltijd aangehouden worden. Mochten zich er door welke oorzaak dan ook nog restgassen in de brander buis bevinden dan worden deze door de ventilator afgezogen. Hiermee wordt voorkomen dat bij het ontsteken van de gasvlam ook het extra rest gas ongecontroleerd vlamvat en een onbedoelde steekvlam veroorzaakt.

VOORKOMEN VERBRANDINGSGASSEN

Het toepassen van een onderdrukbrander heeft als effect dat bij een ongepland gat of opening in het systeem er geen Verbrandingslucht uit de buis in de sauna zal komen. Er wordt slechts lucht uit de sauna in de buis gezogen. Hoewel de werking van het systeem als geheel dan minder wordt, zal hier dus geen onveilige situatie kunnen ontstaan. In extreme gevallen waarbij de buis onderbroken zou worden, zal de onderdrukschakelaar in de gasbrander de gastoevoer direct onderbreken.

GEINTERESSEERD? NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

LAAT U VANDAAG NOG VRIJBLIJVEND INFORMEREN

DUBBELE GASKLEP

Het toegepast gasblok in de gasbrander heeft twee kleppen (één op/dicht en één regelbaar). Het defect raken of blokkeren van één spoel kan dus niet tot een ongewenste gasstroom leiden omdat er een tweede klep is.

IONISATIEBEVEILIGING VIA DE ONTSTEKINGSPEN

Een ionisatiebeveiliging controleert of het gas ook daadwerkelijk verbrand wordt. Indien geen vlam ontstaat of als de vlam uit mocht waaien zal de ionisatiepen afkoelen en direct de gastoevoer afsluiten. De brander van SAUNATechnics heeft alleen een bougie nodig, waarbij geen extra ionisatie pin nodig is. In het verleden viel deze nogal vaak in storing.

MOTORBEVEILIGINGSSCHAKELAAR

Bij de onderdrukventilator wordt een motorbeveiligingsschakelaar geleverd die de ventilator zal afschakelen mocht de waaier vastlopen of te zwaar gaan lopen. Hierdoor zal de motor niet oververhit worden. De motorbeveiligingsschakelaar schakelt de ventilator en daardoor de branders ogenblikkelijk uit.

TEMPERATUURBEVEILIGING

De saunaregeling bestaat uit een thermostaatregeling met een temperatuursensor en veiligheidssensor. De veiligheidssensor hoort vlak bij de kachel te hangen. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt (bijv. door een foute meetwaarde), zal deze temperatuurbeveiliging smelten. Deze fysieke smeltwaarde is ongeveer 120-130 ˚C en zal een onderbreking in het circuit veroorzaken. De saunaregeling zal direct uitschakelen. Vaak wordt voor het comfort nog een bankvoeler toegepast. De gemiddelde temperatuur wordt dan als regeltemperatuur genomen.

Alles bij elkaar is een SAUNA GAS KACHEL van SAUNATechnics niet alleen een veilig systeem (er kunnen nooit verbrandingsgassen in de saunaruimte komen), maar ook een nog zuinig systeem.

HET HART VAN DE SAUNAKACHEL: DE GASBRANDER

De benodigde onderdruk wordt aan het einde van de eindbuis opgewekt door een onderdrukventilator. Deze zuigkracht zuigt zowel het gas, de verbrandings- en de transportlucht aan. In de gasbrander zorgt een nuldruk geregeld gasblok voor een vaste verhouding van het gas/luchtmengsel. Dit heeft tevens tot gevolg dat het vermogen van het systeem aangepast kan worden door de onderdruk aan te passen.

Door het gebruik van onderdrukbranders is het ook mogelijke meerdere branders tegelijkertijd te gebruiken. Zo zijn de sauna gaskachels beschikbaar met één, twee, drie of vier branders, De branders kunnen in verschillende vermogens geleverd worden vanaf 9 tot 32 kW afhankelijk van uw saunacabine. Een andere mogelijkheid is om meerdere gaskachels te combineren en op één eindbuis aan te sluiten. De warmte zal dan extra goed benut worden.

De SAUNATECHNICS gasbrander is geschikt voor diverse soorten gas. Meest gebruikelijk is aardgas, zowel hoog calorisch (Duits/Russisch gas) als laag calorisch (Noordzee/Nederlands). Andere gassen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld propaan (50 mbar) en butaan gas.

De branders zijn beschikbaar in de volgende variabel vermogens van 9 kW tot 32 kW.
De saunagaskachels zijn als compleet systeem gekeurd volgens Europese normen (EN 419) door het gerenommeerde KIWA gas keuringsinstituut “). Op de gasbranders is de KIWA code te zien als “

GEINTERESSEERD? NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

LAAT U VANDAAG NOG VRIJBLIJVEND INFORMEREN

DE DRIJVENDE KRACHT VAN DE SAUNAKACHEL: DE ONDERDRUKVENTILATOR

Bij de SAUNATECHNICS saunakachel is de onderdruk ofwel de zuigkracht de drijvende kracht achter de gasbranders. Deze onderdruk wordt door een onderdrukventilator (ook wel vacuümpomp genoemd) aan het einde van het systeem gecreëerd. Tevens dient deze ventilator voor het afvoeren van de rookgassen.

Het gebruikte type ventilator is geluidsarm en voorzien van een extra hittekering voor gebruik bij een sauna. Door het toepassen van een 230 V motor is geen extra zware voeding nodig voor de saunagaskachel.

Afhankelijk van het aantal branders worden twee types ventilatoren gebruikt: Type E10 voor gebruik bij één gasbranders (vanaf 21 kW tot 32 kW systeem met beperkte eindbuis) Type E2 voor gebruik bij twee of meer branders of systemen met een grote lengte aan eindbuis.
Wanneer het systeem goed is gemonteerd dan zou met de juiste ventilatorkeuze een onderdruk bij de gasbrander een onderdruk van 5-6 mbar moeten ontstaan. Mocht dit hoger zijn dan is het goed te weten dat de zuigkracht nog met een regelklep in de afgaande kant kan worden ingeregeld. Overigens zal de ventilator in koude toestand altijd een hogere onderdruk kunnen opwekken dan in warme toestand. Dit vanwege het feit dat warmere lucht ijler is en de ventilator hier makkelijker ‘doorheen slaat’. Dit verschil is ca. 1 mbar.

De ventilator dient aangesloten te worden met een motorbeveiligingsschakelaar (VEILIGHEID). Optioneel is een geluidsdemper op de uitblaasmond te verkrijgen om het al geringe geluid nog verder terug te dringen. Vanwege de hoge temperaturen bij een normaal saunabedrijf dient de ventilator met de eindbuis verbonden te worden met een rvs slang om te voorkomen dat trillingen te horen zijn in de saunaruimte. Bij voorkeur dubbel gecoated zodat condens vocht de metalen spiraal niet doet roesten.

DAAR WAAR HET GEBEURT IN DE SAUNAKACHEL: DE VERWARMINGSSPIRAAL (PIRAMIDE)

De verwarmingsspiraal is de warmtebron waarmee de saunaruimte verwarmd wordt. De hete lucht die door de gasbrander(s) wordt gemaakt, wordt door de ventilator door de buizen gezogen. De metalen buizen worden zo sterk verhit en geven op hun beurt de warmte af aan de grote buffer periodite stenen welke deze afgeeft aan de saunaruimte. Direct achter de gasbrander en de verbrandingskamer zullen de buizen het heetste zijn. De temperatuur van de buis kan hier oplopen tot ruim 400 ˚C. Verder in het buizenstelsel zal de temperatuur zakken tot ca. 100 ˚C bij het verlaten van de kachel. D.m.v. een eindbuis of een warmte wisselaar kan deze warmte nog benut worden voor de sauna.

EEN EINDBUIS AAN DE SAUNAKACHEL VOOR EEN NOG HOGER RENDEMENT!

De eindbuis (ook wel staartpijp genoemd) is dat deel van het buizensysteem tussen de uitgang van de verwarmingsspiraal en de ventilator. In de meeste gevallen ligt deze eindbuis onder de saunabanken.

Het toepassen van deze eindbuis zorgt ervoor dat de hete lucht die nog uit de spiraal komt verder afgekoeld wordt tot ca. 80 °C. Deze warmte wordt dan afgegeven aan de saunaruimte in plaats van naar buiten geblazen te worden. Hierdoor wordt het rendement van de saunakachel nog verder verhoogt.

Tevens zorgt de eindbuis ervoor dat de warmte beter verdeeld wordt door de hele saunaruimte. De warmte komt niet alleen van één centrale kachel maar ook onder de banken vandaan.

Als laatste zorgt de lagere uitblaastemperatuur dat de levensduur van de ventilator verlengd wordt.

De lengte van de eindbuis wordt over het algemeen bepaald door de saunaruimte en de plek van de kachel.

Normale lengtes variëren tussen 6 en 18 meter. Een eindbuis is aan te raden maar is niet noodzakelijk. Mocht er in een bepaalde saunaruimte geen eindbuis mogelijk of gewenst zijn dan kan deze weggelaten worden.

GEINTERESSEERD? NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

LAAT U VANDAAG NOG VRIJBLIJVEND INFORMEREN

DE SAUNAREGELING VAN DE SAUNAKACHEL

De gasbranders en de ventilator worden door een saunaregeling aangestuurd. Er zijn veel verschillende saunaregelingen te verkrijgen. Enkele hiervan zijn speciaal ontwikkelt voor gaskachels. De standaard regeling voor de Classic line kachels is de FCU3000 regeling.
De saunaregeling kan bij de gasbranders geplaatst worden of in een aparte technische ruimte. De bekabeling mag max ca. 60 meter lang worden.

In deze regeling is tevens een mogelijkheid opgenomen om de gasbranders in twee groepen te schakelen. Op deze manier kan vlak voor het bereiken van de ingestelde saunatemperatuur één groep uitgeschakeld worden (tweetrapsregeling). De andere groep zal de sauna dan op een gelijkmatige manier verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is.

De regeling heeft één of twee temperatuursensors ofwel ‘saunavoelers’. Bij een kleine sauna is één voeler (gecombineerd met een over temperatuurs-beveiliging) voldoende. Bij een grotere sauna zou één voeler bij de kachel geen representatieve temperatuur weergeven. Daarom wordt er dan nog een tweede voeler geplaatst in een hoek van de sauna (meestal boven een saunabank, vandaar de naam “bankvoeler”).

LUCHTTRANSPORT VAN DE SAUNAKACHEL

Transportlucht is de lucht die nodig is om de warmte van de gasvlam door het buizensysteem te verspreiden. Het totale oppervlakte van deze gaten is zo tevens van invloed op de temperatuur van de buizen en dus de kachel. Deze lucht wordt aangezogen onder de brander aan het eind van de verbrandingskamer. Hierop is een transportluchtplaat gemonteerd met een aantal (2) gaten. De grote van deze gaten is aangepast aan het vermogen van de brander.

LUCHTTRANSPORT sauna gaskachelDe rookgassen aan het eind van het systeem bestaan uit de verbrandingsgassen vermengd met de transportlucht. De temperatuur is afhankelijk van het systeem rond de 80 ˚C. Een eventuele schoorsteen of rookgasafvoer dient dus uit materiaal te bestaan dat geschikt is voor gebruik bij deze temperatuur. Kunststof is zeker niet geschikt. Een gekeurd schoorsteensysteem bestaande uit dikwandig aluminium buizen en bochten kan naar wens worden bijgeleverd.

Het karakter van een onderdruk brander brengt met zich mee dat de verbrandingslucht wordt aangezogen. Het gebruik van een filter is mogelijk maar deze dient ook weer bewaakt te worden op verstopping. In de standaarduitvoering gaat de aangezogen verbrandingslucht dus ongefilterd de gasbrander in. Het beste onderhoud is dan ook het schoonhouden van de verbrandingskop van stof etc.

Omdat voorkomen beter is dan genezen is aan te raden de branders met een slang of kanaal te verbinden met (schone) buitenlucht. Schone lucht is tenslotte zeer belangrijk voor elke mooie schone verbranding.

AFWERKINGEN/DESIGN VAN DE SAUNAKACHEL

De eindbuizen worden over het algemeen onder de saunabanken aangebracht en zijn voor het publiek niet zichtbaar. De piramide kan (deels) opgevuld worden met natuursteen om de warmtebuffer te vergroten. Dit is zeker belangrijk bij grote opgietsessies waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water in een korte periode moet verdampen.
De mantel (buitenzijde) rond de piramide (spiraal) laat een grote mate van vrijheid van design over.

Hier volgen een aantal voorbeelden van saunakachels van projecten uitgevoerd door SAUNATECHNICS.

GEINTERESSEERD? NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

LAAT U VANDAAG NOG VRIJBLIJVEND INFORMEREN
NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol